2017-11-08

Rado Durnelių

Gal kam nors atrodo, kad Neadekvačioj Šaly nusišnekėjau apie dėstytojų atlyginimus.

Štai, 2011 11 08:

Sveikatos apsaugos ministerijos skelbtais duomenimis, praėjusiais metais vidutinis mėnesinis gydytojų darbo užmokestis etatui Lietuvoje siekė apie 1368 eurus, slaugytojų – 689 eurus, neatskaičius mokesčių. 2017 metais pirmo pusmečio duomenimis, vidutinis gydytojų mėnesio darbo užmokestis siekė apie 1500 eurus, slaugytojų – 752 eurus, neatskaičius mokesčių.

Beje: Ministras antradienį kalbėdamas su žurnalistais priminė, kad šiemet liepą gydytojams keltas darbo užmokestis vidutiniškai 8 procentais.

O štai dėstytojų atlyginimai, 2016 06 14:

Mokslo ir studijų stebėsenos ir analizės centras (MOSTA) skaičiavimais, įsitvirtinusių ir vadovaujančių Lietuvos tyrėjų vidutinis minimalus atlyginimas yra 4 kartus mažesnis nei ES vidurkis (palyginti perskaičiavus pagal perkamosios galios paritetą). Vidutinis docentų atlyginimas Lietuvos aukštosiose mokyklose – 903 eurai, lektorių – 553 eurai, o asistentų – 345 eurai, kai vidutinis darbo užmokestis šalyje 2015 m. IV ketvirtį siekė 744,2 euro.

Štai jums vidurkis: (903+553+345)/3=600,333333333333333333333333333.....

Vilniaus, Mykolo Romerio bei Šiaulių universitetuose keletą metų vienu metu dėstęs
Modestas Grigaliūnas sako, kad tik dirbant kelis darbus galima pakankamai užsidirbti, tačiau dėl to kenčia darbo kokybė.

„Dėl mažų atlyginimų tiek aš, tiek kiti dėstytojai turi imtis įvairiausių papildomų darbų – dėstyti kituose universitetuose, dirbti privačiame sektoriuje.

Aš dėl mažo atlyginimo ėmiausi darbo skirtinguose universitetuose, tai truko porą metų. Tačiau dėl darbo skirtingose vietose, skirtinguose miestuose turėjau sekinantį darbo krūvį.

Dėl krūvio neišvengiamai kentėjo darbo kokybė, ir galiausiai supratau, kad reikia turėti sąžinės ir padorumo pačiam sau pasakyti, jog negali vesti tokios kokybės paskaitų“, – pasakoja M. Grigaliūnas.

Pasak pašnekovo, kaip lektorius dirbdamas visu etatu ir būdamas mokslų daktaras, dėstytojas gali gauti 400–500 eurų atlyginimą.

Tačiau tai pinigai, iš kurių išgyventi sudėtinga, ypač jaunoms šeimoms.

Dirbant keliuose universitetuose, pasak jo, įmanoma susirinkti antra tiek.

Ša, Durniau Nelaimingas:))


Užtatai ...

MOSTA duomenimis, rektorių atlyginimai prieš mokesčius 2016 m. spalio mėn. siekė 4715 Eur ir per metus augo 531 Eur arba beveik 13 proc.

Vienu Ubagu Dėstytoju per metus užaugo: lektorių – 553 eurai))))

2016 m. spalio mėn. duomenimis, universitetų dėstytojai vidutiniškai uždirba 1017 Eur prieš mokesčius: dėstytojų asistentai – 584, lektoriai – 737, docentai – 1088, profesoriai – 1660 Eur.

Na, pridėjus profesorius:

(1660+1088+737+584)/4=1017,25

Tik kad ... suskaičiuokit profesorius:))

Be to - paklausykim ne tik MOSTA, 
chameleonų,
bet ir kitų skaičiuotojų:

2017 m. liepos 5 d.
Savo ruožtu pirmadienį su Seimo pirmininku Viktoru Pranckiečiu susitikusi Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų pirmininkė Asta Lapinskienė
DELFI sakė, kad dėstytojų ir tyrėjų atlyginimų klausimas išlieka prioritetinis.

„Aš manau, kad dėstytojai ir tyrėjai Lietuvoje uždirba tragiškai mažai. Ir tai yra absoliučiai neteisinga. Bent 3 kartus didesnius atlyginimus gaudami jie galėtų atlikti savo turimas funkcijas kokybiškai“, – aiškino ji.

A. Lapinskienė prisiminė, kad jos atstovaujama sąjunga atliko apie 7 tūkst. aukštųjų mokyklų darbuotojų apklausą, kurios metu sužinojo, kad dėstytojų atlyginimų vidurkis šalyje yra vos 619 eurų „ant popieriaus“.

Nepaisant vis mažėjančių algų, su aukštųjų mokyklų darbuotojais, aiškino profsąjungos atstovai, gudrauti bandoma ir kitais būdais.

„Nemažai žmonių kai kuriuose universitetuose tiesiog atleidžiami, kiti perkeliami iš turėtų pastovių pozicijų į laikinas. Etato dalis jiems nemažinama, kartais atlyginimas net išauga, bet jie priimami metams, kasmet ir nežino, kas jų laukia ateityje. Tai reiškia, kad jie tokiu atveju nebeturi suinteresuotumo rašyti mokslinius darbus, atlikti tyrimus, kelti savo kvalifikaciją ir panašiai.

Žmogaus saugumas sumažėja. Šie žmonės pirmi stovi eilėje atleidimui“, – aukštųjų mokyklų užkulisius kiek pravėrė S. Vaitkevičius.

A. Lapinskienės teigimu, tokie žmonės atleidžiami be jokių išeitinių išmokų.


„Jei anksčiau jų būdavo iki 10 proc. universitete, tai dabar gali būti 30-40 proc.“, – augantį mastą pabrėžė ji.

„Savijauta yra ne tas žodis. <..> Kokybė aukštojo mokslo srityje gali pakilti tik tuomet, kai dėstytojų atlyginimai bus adekvatūs“, – sakė Asta Lapinskienė.

Ar Neadekvačioj Šaly?

Juokaujat???

Na, Adekvatoriai:

deklaruodami, kad siekiame kokybės, įsidėmėkime, jog skiriame 74 kartus mažiau vienam dėstytojui ir 88 kartus mažiau vienam darbuotojui nei geriausių aukštųjų mokyklų 200-uke, tačiau teigiame, kad norime kokybės ir mokslo lygio kaip Kembridžo universitete.

Na, Adekvatoriai:
Durnelių
radot?
:))


Beje, o Jūs, kurių vaikus 
šitaip 
gyvendami 
mokinam - KĄ PASAKYSIT,
MIELI TAUTIEČIAI?

P.S. Iš laiško:

Bet užtai sovietmečio prokurorams, teisėjams ir kitai nomenklatūrai mokami antikonstituciniai priedai prie geros senatvės pensijos iki 2 tūkstančių eurų valstybinių pensijų pavidalu;)

:)

:))

:)))

:))))
























Komentarų nėra: