2017-08-31

Izraelitai patrumpino ... Lietuvos himną

Jau seniai kada krepšinio rungtynėse girdėjome iškreiptą Lietuvos himną. Bet, deja, sudarkytą „Tautišką giesmę“ teko išgirsti prieš pat Europos čempionato startą Tel Avive.

Tel Avivo arenoje prieš Lietuvos ir Gruzijos rungtynių pradžią skambant „Tautiškai giesmei“, neišgirdome trečiojo himno posmelio.

Europos čempionato organizatoriai paleido sutrumpintą himno versiją. Tiesa, ne naująją, pagal kurią spėjama sugiedoti visą „Tautišką giesmę“, tik kad greitesnę, o senąjį apkarpytą variantą.

Tiesa, Lietuvos rinktinės sirgaliai nesutriko ir atsistoję užbaigė himną.

Tikėtina, kad kitoms rungtynėms šie nesklandumai bus išspręsti.
2008 m. rugpjūčio 13 d.

Pekino Olimpinėse žaidynėse Lietuvos krepšinio rinktinę palaikančius sirgalius papiktino varžybų organizatorių veiksmai. Kinai prieš kiekvienas mūsų šalies nacionalinės komandos rungtynes sutrumpino Lietuvos himną.

Negalėdami su tuo taikstytis sirgaliai atviru laišku krepėsi į Lietuvos tautinį olimpinį komitetą (LTOK) ir Lietuvos krepšino federaciją (LKF).

Žemiau pateikiame visą laiško tekstą:

„Mes, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės sirgaliai, atvykome į Pekiną palaikyti mūsų šalies rinktinės. Esame akylai saugomi nuo teroristų ir nuo mūsų komandos. Tačiau prie to esame jau pripratę anksčiau, suprantame viso to priežastis ir su tuo galime susitaikyti. Tačiau niekada nesusitaikysime su mūsų tautinių simbolių tyčiniu ar netyčiniu niekinimu.

Prieš pirmasias ir antrasias mūsų rinktinės krepšinio turnyro rungtynes Pekino Vukesongo arenoje buvo sugrotas nepilnas ir sutrumpintas mūsų šalies himnas (Tautinė giesmė).

Mums, Lietuvos Respublikos piliečiams, yra brangus kiekvienas Tautinės giesmės žodis ir kiekviena nata, todėl manome, kad dalinis ir iškastruotas jos atlikimas yra nepriimtinas ir tam negali būti jokių organizatorių pasiteisinimų dėl ilgos himno trukmės ar panašiai.

Ar toleruotume mūsų trispalvę, jei dėl jos dydžio kažkam šautų į galvą pašalinti iš vėliavos vieną spalvą?

Po pirmųjų rungtynių tikėjomės, kad į šį faktą atkreips dėmesį oficialios LTOK delegacijos atstovai. Tačiau jiems matyt labiau rūpi ekskursijos po perlų turgų ar kitos funkcionierių privilegijos. Nematydami kitos galimybės operatyviai atkreipti dėmesį į šį visos Lietuvos piliečius žeidžiantį faktą, kreipiamės į visus atsakingus asmenis atviru laišku.

Prašome Jūsų padaryti viską, kad Olimpinių žaidynių Pekine metu prieš visas varžybas, kuriose dalyvauja Lietuvos sportininkai, būtų grojama Tautinė giesmė, o ne jos perdirbinys. Tikime, kad už tai mūsų sportininkai atsidėkos mums olimpiniais medaliais, o sirgaliai dar karštesniu palaikymu tribūnose“.

Dabar po 9 metų, „Manheteno rytas" rašo:

Himnų trumpinimas nėra naujovė, bet dažnai naudojama pagreitinta versija.
Nepadėjo...



Komentarų nėra: