2017-05-10

Vėl 1970-ieji


Štai kokia įdomi ne ištrinto (angliškai) nebesvarbaus (lietuviškai) doc. dr. Sauliaus Norvaišo komentaro, bet neištrinto ir svarbaus KTU
Ekonomikos ir verslo fakulteto profesoriaus pasisakymo citata:

- 2012-aisiais visame pasaulyje išgarsėjo 12 m. mergaitė Victoria Grant iš Kanados. Ji viešai apkaltino Kanados valdžią ir bankus savo tautos apiplėšimu, „finansine Kanados žmonių vergove.“ Mergaitė klausė, kodėl Kanados vyriausybė iki 1970 m. pinigus skolinosi iš centrinio banko, už tai nemokėdama palūkanų, o vėliau juos ėmė skolintis iš privačių bankų ir jiems ėmė mokėti palūkanas, kurias iš esmės moka visi šalies gyventojai. 

Ar tikrai bankai yra vieninteliai galimi paskolų vyriausybėms išdavėjai? Ar tuo negalėtų užsiimti valstybės kontroliuojami bankai? 

- Tuo laikmečiu rinka buvo kitokia, nebuvo tiek komercinių bankų. Pramonė vystėsi, atsirado daug papildomų verslų, jiems reikėjo finansavimo. Ekonomikos augimas paremtas savalaikiu išteklių pritraukimu ir panaudojimu. Norint užauginti ekonomiką, reikia pinigų.

Ar centrinis bankas galėtų būti tas, kuris duoda visiems paskolas? Ne. Tada atsiranda tarpininkai, surenkantys pinigus ir juos perskolinantys. Bankai atliko didelį indelį į ekonomikos augimą, nes jie buvo tarpininkai tarp turinčių pinigų ir tų, kuriems reikia. Kažkas turėjo prisiimti riziką ir tai padarė bankai.

Atėjo laikas, kai Vyriausybėms ėmė trūkti pinigų įvairioms programoms. Klausimas buvo paprastas: ant kieno pečių perkelti riziką? Gal geriau sumokėti dalį pinigų ir perkelti riziką ant privataus banko, nei ant klaustuko pastatyti centrinį banką, kuriam, susidūrus su rimta problema, atsiranda didelė visos šalies ekonomikos griūties galimybė?

Riziką tai perkėlė ant mūsų pečių:)

Victoria Grant:
jie apiplėšinėja mus!

12-kos metų mergaitė šitai mato, o mūsų politikieriai - 
ne nemato:)

Bet įdomiausia man vieta - 1970 m., tai vyksta nuo 1970 m.

1971.
1. JAV Prezidentas Richard'as Nixon'as 1971-aisiais parodė Pasauliui Didelę Didelę Špygą!

Ir nieko.

2. Na, ne visai taip - gal prieš pat Didelę Didelę Amerikos Špygą pamatydamas, o gal ją ir nujausdamas ar netgi žinodamas, Klausas Švabas 1971-jų vasarą 444 dalyvius sukvietė Švabijon  į I-ąjį Pasaulinį Ekonomikos Forumą Davose.

Ir nuo tų įsimintinųjų 1971-ųjų metų (man tai įsimintinų todėl, kad mokyklą baigiau, ir atestatą gavau - ne taip, kaip Europos Parlamento pirmininkas, kuris jo taip ir negavo vidurinės mokyklos atestato (leaving without his Abitur); apie jokią tais metais Didelę Didelę Amerikos visam likusiam Pasauliui parodytą Špygą mums SSSR'e sovietinė propaganda kažkodėl netriūbijo) pasauliniai ekonomikos forumai Davose, Klauso Švabo tebevadovaujami, vyksta kasmet.

Šiemet tasai Švabas Davoso foruman (kuris dabar vyksta sausio mėnesį, o nebe vasarąnepakvietė nei mūsų Prezidentės, nei Premjero, nebuvo jame nei Angelos Merkel, nei Francois Hollande'o, ir Vladimiro Putino nebus, užtat pirmąsyk jame dalyvavo Kinijos prezidentas.

Neblogai?

3. O JT (Jungtinėse Tautose), 1971-ais SNO (Suvienytųjų Nacijų Organizacija vadintose) finansinių reikalų šmaikštuoliai visam pasauliui vietoj BNP (Bendrojo Nacionalinio Produkto) įpiršo BVPkuris auga klimpstant į skolas:)


Taigi, dabar turim Klausimėlį:

Tik Kanada 1970-taisiais nustojo imti pinigus iš "savo" centrinio banko ir ėmė skolintis iš komercinių bankų, ar ne tik Kanada, bet ir kitos šalys, šitaip lįsdamos į skolas?

Gal Dviratininkas su Gimnastu atsakys į šį Klausimėlį?

P.S. Štai įdomus grafikas:



Komentarų nėra: