2017-04-18

Dictator Trump?

JAV istorikas pateikė gąsdinančią teoriją apie Donaldą Trumpą.

Sausį JAV sulaukė blogų žinių – žurnalo „The Economist“
demokratijos reitinge valstybė buvo pažeminta nuo „pilnos“ iki „ydingos“
demokratijos laiptelio.

Tai lėmė Donaldo Trumpo pergalė prezidento rinkimuose ir paaštrėjęs jo spaudimas žiniasklaidai, kurią jis įprato vadinti meluojančia kiekvienu atveju, kai ši kritikuoja jo veiksmus, rašo „The Independent“.

Istorikas Timothy Snyderis, kalbėdamas apie pastarųjų mėnesių pokyčius JAV, įspėjo, kad D.Trumpas gali turėti ir dar labiau gąsdinantį tikslą – pakeisti šalies politinį režimą.

„Turime problemą, kad galvojame, kad gyvename už istorijos ribų, ir esame įsitikinę, kad realybė negali pasikeisti. Tačiau Baltuosiuose rūmuose sėdi žmogus, kuris niekada nėra pasakęs nė vieno gero žodžio apie demokratiją. Priešingai – jis kartojo, kad jeigu ji jam nepasitarnaus, jis negerbs jos rezultatų“, – aiškino istorikas, turėdamas omenyje D.Trumpo pareiškimus, kad jis nepripažins lapkričio rinkimų rezultatų, jeigu jie paskelbs apie jo pralaimėjimą.

Anot T.Snyderio, dabartinis JAV prezidentas nėra pasakęs ir to, kad gerbia teisės viršenybę – visa jo karjera buvo paremta siekiu mesti iššūkį įstatymams.

D.Trumpas taip pat nustebino Vakarus pirmadienį pasveikinęs Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą su pergale referendume, kuriuo šalies lyderis išplėtė savo galias ir dar labiau suvaržė ir taip mažėjančias piliečių laisves.

 Daugelis Vakarų šalių įspėjo R.T.Erdoganą dėl siekių įvesti vieno asmens valdžią Turkijoje, bet D.Trumpas autoritarizmu kaltinamam lyderiui perdavė sveikinimus.

Nacistinės Vokietijos pradžią nagrinėjęs istorikas teigė, kad Amerikoje režimas galėtų pasikeisti per metus, kaip ir ankstesniais atvejais istorijoje.

:(((

OCT2, 2015
Trevor Noah nails Donald Trump: He could be first African dictator ever elected president

Komentarų nėra: