2017-01-03

Belgijos kolonijos


Belgijos kolonijinė imperija.

Belgijos Kongas 
(pranc. Congo Belgeol. Belgisch-Kongo) – Belgijos kolonija Afrikoje, dabartinio Kongo Demokratinės Respublikos teritorijoje, egzistavusi nuo Leopoldo II autonomijos suteikimo 1908 m. iki 1960 m.* Kongo Demokratinės Respublikos nepriklausomybės paskelbimo.[1]

Kai ką primena, ir netgi labai primena, tiesa?
Šiais laikais Belgijai, regis, kur kas geriau sekasi:)

2001:  Belgian businessman and former diplomat Etienne Davignon (vice-president of the European Commission) arrives at the Belgian Parliament to be heard by the Lumumba Commission in Brussels July 13, 2001. [The Parliamentary Inquiry Commission is investigating the circumstances of the murder in 1961 of Congo's Prime Minister Patrice Lumumba and the possible responsibility of Belgian authorities at the time.]
2013: Buvusios Kongo Respublikos (nuo 1997 m. Kongo Demokratinės Respublikos) premjero Patrice'o Emery Lumumbos giminaičiai padavė ieškinį prieš dešimt belgų, kurie įtariami prisidėję prie afrikiečių lyderio egzekucijos 1961 metais. Apie tai penktadienį praneša belgų televizijos ir radijo kompanija RTBF.

Įtariamųjų sąrašas turėtų būti paskelbtas naujausiame belgų savaitraščio „Marianne“ numeryje. RTBF duomenimis, į sąrašą pateko buvę ir dabartiniai Belgijos valstybinių įstaigų valdininkai, tarp jų Etienne Davignonas, kuris tuo metu ėjo Belgijos užsienio reikalų ministro padėjėjo pareigas, taip pat diplomatai ir kariškiai. Trys asmenys iš šio sąrašo jau mirę.


2011 m. birželį P. Lumumbos sūnūs jau skelbė apie savo planus paduoti ieškinį prieš Belgijos valdžią, taip pat keletą valdininkų. Savo ieškinyje politiko giminaičiai ketino pareikalauti, kad Belgija pripažintų prisidėjusi prie P. Lumumbos nužudymo organizavimo. Ieškovai tvirtino, kad P. Lumumbos likvidavimo operacijai Briuselis skyrė 250 mln. Belgijos frankų (apie 6 mln. eurų). Tačiau tuomet ieškinys taip ir nebuvo paduotas.

* 1960 metais Belgija dar turėjo koloniją.

Tai kvaili britai 
belgai!
Nuotraukoj mūsiškiai ramūs kaip belgai.



Komentarų nėra: