2016-10-28

Mokslininkai atsibudo

Mokslininkai: šioje šalyje mums nėra vietos

Kelių valstybinių mokslo tyrimų institutų darbuotojų iniciatyvinė grupė spalio 28 d. 12–14 val. (dabar) rengia piketą.
Piketo organizatoriai rašo, kad juo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žeminančią mokslininko padėtį Lietuvoje ir reikalaujama, kad 2017 m. valstybės biudžete būtų numatyta lėšų mokslininkų atlyginimams didinti.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad dar 2008 m. Vyriausybė parengė programą, pagal kurią per trejus metus mokslininkų atlyginimai turėjo išaugti 70 proc., bet prasidėjus krizei šie įsipareigojimai nebuvo įgyvendinti.

Mokslininkai tvirtina, kad krizė seniai baigėsi, per pastaruosius metus kilo kitų švietimo sektoriaus darbuotojų (mokytojų, ikimokyklinio ugdymo specialistų) atlyginimai, tik mokslininkų – ne. Palaipsniui blogėjusi mokslo tyrėjų ir aukštųjų mokyklų dėstytojų finansinė padėtis šiuo metu yra kritinė. Aukštųjų mokyklų asistentų ir lektorių, taip pat institutuose dirbančių jaunesniųjų mokslo darbuotojų atlyginimai 25–30 proc. mažesni už šalies vidurkį.
Pridursiu, kad jau antrus metus į šį, Vilniaus Universitetą, norėdami tapti matematikos mokytojais, įstojo lygiai 0 (nulis) studentų (tikrai - niekas nė nestojo).

Pertrauka dabar tarp paskaitų. Stipriausi matematikoje šioje maniškėje grupėje - studentė iš Pietų Korėjos ir studentas iš Izraelio.













Komentarų nėra: