2016-03-07

Purim 1990

Kovo 11, 1990

Purim - ‘New Dawn’ of Revolutionary Consciousness.*

„Kovo 11 – oji buvo ne tik lūžis Lietuvos istorijoje, bet Sovietų Sąjungos griuvimo pradžia, o kartu ir politinis lūžis visam pasauliui“, – tokį įvertinimą 1990 metų istoriniam įvykiui davė su Klaipėdos visuomene sekmadienį pavakare susitikęs tuometis Lietuvos faktinis vadovas ir šalies parlamento pirmininkas profesorius Vytautas Landsbergis.

Profesorius paaiškino, kodėl Nepriklausomybės atkūrimas buvo paskelbtas būtent kovo 11–ąją* ir negalėjo būti skelbiamas vėliau.

Būtent tą dieną buvo sušauktas Sovietų Sąjungos liaudies deputatų suvažiavimas, kuris komunistų partijos lyderį Michailą Gorbačiovą
turėjo išrinkti SSRS prezidentu.

Bet išrinko ne kovo 11-ąją*, bet kovo 15-ąją.

Apie tai, kad Lietuva paskelbė Nepriklausomybę, SSRS liaudies deputatų suvažiavimą informavo keli specialiai ten nusiųsti deputatai, nes Lietuvos delegacija svetimos valstybės valdžios susirinkime nusprendė nebedalyvauti.

Po Lietuvos žingsnio Maskvoje kilo sąmyšis. SSRS valdžia nežinojo, ko griebtis. Nuo grubaus karinio atsako ją stabdė pasaulio šalių dėmesys Lietuvai.

Tik po 3 dienų SSRS liaudies deputatų suvažiavimas ryžosi spręsti Lietuvos klausimą ir paskelbė panaikinantis Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos sprendimą dėl nepriklausomybės atstatymo, nors pasaulio akyse buvo aišku, kad SSRS nebeturėjo teisės panaikinti nepriklausomybę susigrąžinusios kitos valstybės sprendimo.

„Vėliau mes dar juokavome, kad karštligiškai sprendimo ieškojusi Sovietų sąjunga net tris dienas pripažino Lietuvos nepriklausomybę“, – sakė V.Landsbergis.

Paklaustas, kodėl Lietuva pirmauja (ne tik) savižudybių skaičiumi, šalies gyvenime politinę įtaką neabejotinai dar turintis buvęs Tėvynės sąjungos konservatorių partijos lyderis save kukliai įvardino muziku** ir sakė šiuo klausimu galįs pasakyti tik savo asmeninę nuomonę.

Beužsimezgantį diskusijų klubo žadėtą pokalbį su V.Landsbergiu netikėtai nutraukė vakaro vedėjos vaidmenį atlikusi tautiniu kostiumu pasipuošusi Seimo narė Agnė Bilotaitė.

„Kas norės, aš į klausimus koridoriuje galėsiu atsakyti“, – dėl A.Bilotaitės verdikto nejaukiai pasijuto ir pats V.Landsbergis.
Purim Katan 2014.

Purim 2014.

Įdomūs sutapimai.

Irgi įdomu:

Į diskusijų klubo „Politika gyvai“ organizuotą pokalbį su V.Landsbergiu tema „Kovo 11–oji. Gyventi“
susirinko apie 100 daugiausia vyresniojo amžiaus klaipėdiečių, kurie patys buvo istorinių dienų liudytojai.

O diskusijos nebuvo.

Štai ką
priminė.
* Revoliucija tęsiasi.

** Šia proga.
Algirdas Šukys vyresnis ir už Michailą Gorbačiovą, ir už Vytautą Landsbergį,

Komentarų nėra: