2016-02-12

Sūkurys

sūkurỹs sm. (3b) Jn, K, LsB449, Rtr, DŽ, NdŽ, FrnW, Pžrl; LL279, KŽ, sukurỹs (3b) Rtr, NdŽ; L, KŽ, sūkuris Vr
1. N, Jn, Tlž, Rg, Grš, Skr, Slnt, Pkr, Krč smarkus vandensvėjo ar jo pagautų daiktų sukimasis ratu: Kur vanduo upyje sukas, vadinas sūkurỹs J. Toks vandens sūkurỹs paėmė ir panešė Pgg. Nuejo nusimaudyt į Nemuną, papuolė į sū̃kurį – i pagrabas Erž. Ai, ai, kas dedasi – sūkuriaĩs eina sniegai! Mtl. Užkliudęs kerplėšas, upeliukas sūkuriu ūžia sp. Kad matai vėjo sūkurį, tai Belzibubas eina pietų LTR(Žgč). Pakilo sniego sūkurỹs BŽ156. Viesulas susukė smėlio sūkurį Ob. Staigus vėjo gūsis čežėdamas nuritina smulkių geltonų lapų sūkurį V.Myk-Put. Dulkių sūkurỹs KII204. Oro sūkurys GTŽ. Sūkurys kai stvėrė, tai vieną kupetą už upės pernešė ir pastatė Tvr.
2. Prk smarkiai judančių žmonių telkinys (ppr. ratu): Mane pagavo žmonių sūkurys ir ėmė nešt Mrj. Margas sūkurys – šokėjų ratas – įtraukė jį į save kaip verdenė J.Avyž. O mergaitė kaip lengvas vėjelis skraidė šokio linksmam sūkury E.Miež.
3. NdŽ, Kpč prk. koks nors smarkus, audringas reiškinys ar vyksmas: Užtrukau, pagautas nepaprastų įvykių sūkurio LzP. Skrudžas atsidūrė pačiame didžiojo miesto triukšme ir darbo sūkuryje J.Jabl. Per didelį vargą patekęs į gimnaziją, beveik iš karto pakliuvau į naujų minčių ir idėjų sūkurį A.Vencl.Sieloje kyla jausmų sūkurys rš. Tiesiog nekantos sūkurys sukeliamas Vd. ║ neramumai, suirutė: Po karo buvo baisus sūkurỹs Dkš. Sūkurỹs įsisuko į jų šeimą (pairo sugyvenimas, sutarimas) Zp.
4. Sch161, BŽ146, DŽ, Grdm, Erž, Smln plaukų verpetas: Paantausiais, pakaušy, ant viršugalvio tai daug kam būna sūkurių̃ Nm. Pasitaiko žmonių su dviem sūkuriais Vrb.
5. ko nors išsidėstymas į centrą sueinančių linijų apskritimu: Iš didžiojo piršto sūkuriuko spėdavo, kiek vaikų turėsi Nmk. Tokį medį gražiai nenuobliuosi vieni sūkuriaĩ Grš. O čia šitai tos katpėdelės to[je] pusė[je], tie sūkurẽliai (apskriti audimo rašto elementai) Trk.
6. gausus susibūrimas, susitelkimas: Apie Vilnių pats lenkų sūkurỹs Vl. | Vidurė[je] buvo toks sūkurỹs (tankūs krūmai) kalne, girnas įtaisė [1914 m.] Vn.
7. Lex56, B821 žr. sukutis 1.


Koks 

sūkurys!


Komentarų nėra: