2016-01-19

Išteklių užgrobimo schema

Štai - tos Išteklių užgrobimo schemos konstruktorių propagandistas mums įteigt ją bando:

„Naftai kainuojant 30 dolerių už barelį, benzino litras Lietuvos degalinėse kainuoja apie 1 eurą. Kiek kainuotų benzino litras, jei nafta atpigtų iki 1 dolerio už barelį (ar net taptų neigiama)? Beveik tiek pat“, – savo „Facebook“ paskyroje skelbia N.Mačiulis.

Jis turi galvoje tai, kad degalų kainą daugiausia sudaro mokesčiai, o ne naftos kaina. N.Mačiulio paskaičiavimu, dabar benzino litro kainoje akcizo mokestis sudaro 43 centus, dar 17 centų sudaro PVM, tiek pat – naftos kaina. Dar maždaug 13 centų – perdirbėjo, taigi „Orlen Lietuva“, marža. Degalinės pelnas nuo litro – dar 9 centai.

O jei barelis naftos kainuotų vieną dolerį? Akcizas litrui degalų liktų toks pat – 43 centus, degalinės, tikėtina, irgi 9 centus pasiimtų, 13 centų būtų perdirbėjo marža.

Tad jei dabar benzino litras kainuoja apie vieną eurą, tai naftai atpigus iki dolerio, už benziną mokėtume maždaug 80 centų.

Beje, gali būti, kad kaina būtų dar didesnė, nes degalų prekeiviai ne kartą akcentavo, jog naftos kainos degalų rinkos iš esmės neveikia, nes viską lemia paklausos ir pasiūlos santykis (kas kas?). Lietuvoje šią žiemą kurį laiką benzinas brango, kai nafta pasaulinėje rinkoje pigo.
Neaišku, kodėl pavadinau tai Išteklių užgrobimo schema? 

Todėl, kad ją ką tik sukonstravo mūsų galvose - bepasakodamas apie benzino kainą visų šio verslo dalyvių interesus paminėjo (bankų - apdairiai nutylėjo), o išteklių išgavėjų, kaip dabar sakoma, lūkesčius - paliko Išteklių Kainų Dievo, gyvenančio Ateities Sandorių Šalyje, malonei.

Supraskit ir pripraskit prie tokios minties - išteklių kainos GALI nukristi iki 1 (žinoma, kad) dolerio, bet produkto, gaminamo iš to ištekliaus, kaina iki to 1 nieku būtu nukristi NEGALI (juk visų kitų, išskyrus ištekliaus pardavėjus, lūkesčiai yra teisėti ir turi būti patenkinti), nebent labai nežymiai, bet gali ir padidėtines degalų prekeiviai ne kartą akcentavo, jog naftos kainos degalų rinkos iš esmės neveikia,

1. Gal jis, Išteklių užgrobimo schemos propagandistas, yra mokslu tebevadinamos ekonomikos teoretikas? Ne - jis "Swedbank" padalinio  Swedbanklandijoje vyr. ekonomistas

2. Argi to Swedbank ir/ar kitų bankų palūkanos ir įkainiai benzino kainų nedidina? Didina, kiekviename iš Išteklių užgrobimo schemos propagandisto išvardintų naftos verslo etapų didina, kiekviename jų bankai pasiima sau kiek tik sugeba pasiimti, tik jis apie tai nutyli, paprasčiausiai, nutyli savo šeimininkų, kuriems tarnauja, interesą.

3. O ar naftos išgavėjams pelno ar maržos nereikia? Reikia, bet šiame Išteklių užgrobimo schemos propagandos/įtaigos seanse apie tai mūsų smegenų plovėjas irgi nutyli, kaip ir apie Naftos Kainodarą, slypinčia Ateities Sandoriuose.

4. Ar už tuos bankų iš nieko generuojamus pinigus Išteklių užgrobimo schemos konstruktoriai norėtų tuos išteklius užgrobti? Taip, žinoma - juk mes visi už tuos pinigus juos, išteklius, parduodam tiems, kas turi tų iš nieko daromų pinigų.

5. Ar mūsų už tuos iš nieko daromus pinigus parsiduodančiai Swedbanklandija virstančiai Lietuvai Išteklių užgrobimo schemos propagandistas ką nors siūlo? Siūlo, siūlo:
Dar
svajosim?

Babilonizacija...

Tik kad labai jau globali -  ką paliksim ainiams?
Babelis:)






Komentarų nėra: