2015-09-05

Pirmaujame ES

Nuteistieji reikalauja, kad trumpalaikiai pasimatymai būtų iki keturių valandų, įtvirtinti, vaikas galėtų būti registruotas ir kitoje valstybėje, ne tik Lietuvoje, palikti senąją ilgųjų pasimatymų laiką – vienas pasimatymas per du mėnesius, kuris trunka dvi paras, į ilgalaikius pasimatymus leisti visus artimus giminaičius, ne tik žmonas ar sugyventines.

Taip pat reikalauja palikti galioti bausmių vykdymo redakciją, kurioje numatoma, kad į ilgalaikius pasimatymus atvykusiems asmenims sudaromos sąlygos atsivežti namuose gamintą maistą, numatyti ilgalaikius pasimatymus paliktiems atlikti ūkio darbus nuteistiesiems, supaprastinti ir aiškiai apibrėžti trumpalaikių išvykų sąlygas ir tvarką, pažymėti, kad ne bet kokios nuobaudos draudžia trumpalaikę išvyką, o tik šiurkščios, palikti galioti bausmių vykdymo redakciją, kad patalpos nėra rakinamos, kol nebus reglamentuotos ir įgyvendintos nuteistųjų teisės ir pareigos.

Nuteistieji taip pat nori, kad jų pokalbiai su artimaisiais truktų 15 minučių, bet į šį laiką nebūtų skaičiuojamas laikas renkant numerį ir laukiant, kol žmogus atsilieps, taip pat pageidauja, kad skambučius apmokėtų įkalinimo įstaiga, kol žmogus taps mokus

Reikalaujama neriboti suimtiesiems (nuteistiesiems) apsipirkimo parduotuvėje sumos, prašoma palikti nuostatą, kad nuteistiesiems ir suimtiesiems leidžiama turėti viską, kas nėra draudžiama, neįtraukti nuostatos, kad laiškai gali būti ribojami, neriboti ir užtikrinti sąlygas skųsti valstybinių institucijų sprendimus, neversti dirbti priverstinai ūkio dalies darbų, leisti nuteistiesiems (suimtiesiems) kurti nevyriausybines organizacijas, kurių tikslas tenkinti nuteistųjų (suimtųjų) socialinius, kūrybinius, kultūrinius, teisinius poreikius.

Prašoma panaikinti numatytas nuostatas, kad nuteistiesiems draudžiama turėti tabako gaminių kamerų tipo patalpose, o suimtiesiems drausmės izoliatoriuose, nuteistiesiems (suimtiesiems) laisvės atėmimo vietų ligoninių stacionaruose ir pataisos įstaigų sveikatos priežiūros tarnybų antrinės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros padaliniuose.

Taip pat nustatyti, kad jeigu paskirta nuobauda teisės apsipirkti tardymo izoliatoriaus parduotuvėje atėmimas iki vieno mėnesio suimtasis turi teisę įsigyti higienos reikmenis, kanceliarines prekes ir tabako gaminius, panaikinti Bausmių vykdymo kodekse esantį punktą dėl paslaugų neatlygintinai teikimo, t.y. laisvės atėmimo bausmę atliekantiems nuteistiesiems draudžiama reikalauti bet kokios paslaugos iš kito nuteistojo ar suimtojo ar teikti jas.

Reikalaujama sudaryti ir supaprastinti sąlygas nuteistiesiems atlikti pagrindinę bausmę, lygtinio paleidimu pagrindu, kontroliuojant tokio nuteistojo socialinę integraciją į visuomenę, leisti įsigyti pašto ir kanceliarijos reikmenų drausmės izoliatoriuje iki 15 parų metu, neapmokestinti naudojimosi elektros prietaisais, nustatyti galimybę praustis po dušu dažniau nei du kartus per savaitę, numatyti teisę gauti nemokamai išskalbtus viršutinius drabužius bei palikti galioti nuostatą, kad suimtiesiems jų pageidavimu turi būti suteikta galimybė ne dažniau kaip vieną kartą per savaitę pasinaudoti kirpėjo paslaugomis.
Nuteistųjų nepasitenkinimas kilo dėl Seimo priimtų Bausmių vykdymo kodekso pataisų. Kalėjimų departamentas teigia, kad su nuteistaisiais buvo bandoma kalbėtis, tačiau jie jų neišgirdo. Taip pat teigiama, kad badauti nėra prasmės, nes įstatymo pataisos priimtos ir niekas jų atšaukti nesirengia.

„Marijampolėje nuteistieji taip pat žaloja save, tačiau siekiant, kad apie juos niekas nesužinotų, jie į Laisvės atėmimo vietų ligoninę nevežami, pagalba jiems suteikiama vietoje“, – portalui lrytas.lt sakė bausmę Marijampolės pataisos namuose atliekantis Andrius.

Jo atsiųstoje vaizdo medžiagoje matosi, kad kolonijos kieme telkšo kraujo balos ir per kiemą eina susižaloję nuteistieji.

Pirmauame ES.

Komentarų nėra: