2014-05-08

Inteligentija

inteligeñtas, smob. (2) DŽ protinio darbo darbuotojas; mokytas, apsišvietęs žmogus, šviesuolis: Mokytojas gali daugiau už kitus inteligentus matyti ir įžiūrėti platųjį gyvenimą rš.
.
Jei Mokų ...:) 

inteligentijà sf. col. (2) DŽ protinio darbo darbuotojai; inteligentų visuma: Su savo liaudimi dirba visa taurioji patriotinė mūsų inteligentija – rašytojai, profesoriai, mokytojai, agronomai, gydytojai, dailininkai, aktoriai A.Vencl. Tarybinė inteligentija vaidina milžinišką vaidmenį mūsų šalies gyvenime (sov.) sp.
.
inteligentingùmas sm. (2) → inteligentingas: Mokslingumas nelygu inteligentingumui Vaižg.
.
:(
.
inteligeñcija sf. (1) DŽ protinis išsilavinimas, galėjimas teorinius klausimus suprasti, mokslo dalykus įsisavinti; kultūringumas.
.
Iš kur inteligencija, iš kur inteligentija, kada gimė?
.
The intelligentsia, from Latin: intellegentia (Polish: inteligencja, Russian: интеллигенция, pronounced [ɪntʲɪlʲɪˈɡʲentsɨjə]) is a social class of people engaged in complex mental labour aimed at disseminating culture. This therefore might include everyone from artists to school teachers.
.
Intelligentsia is the subject of active polemics concerning its own role in the development of modern society not always positive historically, often contributing to higher degree of progress, but also to its backward movement.


In a social sense, the stratum of intelligentsia arose first in Russian-controlled Poland during the age of Partitions.

The emergence of intelligentsia preceded the term 'intelligentsia' as proposed by the Polish Romantics.
.
Polish Romantics...
"O Lithuania, my country, thou
Art like good health; I never knew till now
How precious, till I lost thee. Now I see
Thy beauty whole, because I yearn for thee."
(— Opening stanza of Pan Tadeusz, Kenneth R. Mackenzie translation)
Adomas Mickevičius.

Litwo, Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;
Ile cię trzeba cenić, ten tylko się dowie,
Kto cię stracił. Dziś piękność twą w całej ozdobie
Widzę i opisuję, bo tęsknię po tobie.

Ar ne todėl?

Ar ne todėl (english)   

its  own role in the development of modern society not always positive historically, often contributing to higher degree of progress, but also to its backward movement?

Kada tai buvo...
.
It was associated with the development of cities, the mass spread of printing and the construction of tenement houses available for rental occupancy in the urban core.

Paveikslėlis amerikoniškas, bet sovietmečio inteligentų pokalbiams bei ginčams daugiabučių kišeninėse virtuvėse pailiustruoti - kaip tik.

That's where the embryonic intelligentsia: journalists, teachers, civil servants, could find an apartment outside traditional class divisions. In the opinion of historian Maciej Janowski (The Rise of the Intelligentsia, 1750-1831) the new intelligentsia became "servants" to the modern state in the degree that the state they served, i.e. the partitioned Poland became increasingly backward and repressive.
.
In the Polish language the term 'inteligencja' was popularised in a meaning close to the present one by the Polish philosopher Karol Libelt, and became widespread in Polish science after the publication of his O miłości ojczyzny (On Love of the Fatherland) in 1844. In this publication he defined "inteligencja" as well-educated members of the society who undertake to lead others in a moral capacity as scholars, teachers, clergy, engineers, etc., and who guide for the reason of their higher enlightenment.
.
Grubus, visiškai grubus paveikslas:
.
iš Pietų atslinkusi piramidinė struktūra jėga ir klasta užvaldė kadaise laisvai gyvenusius, slinko tolyn, Junkerių principu besiremdama, o kai tuos iš junkerių šlėkta patapusius ar prie jos prisišliejusius nauja banga pargriovė ir teko rinktis, ar išversti skūrą ir parsiduoti, ar ne - radosi intelligentsia;

the new intelligentsia became "servants" to the modern state in the degree that the state they served, i.e. the partitioned Poland became increasingly backward and repressive.

Taip piktai parašiau todėl, kad Polish Romantics radosi tada, kai nepelnyta didybė griuvo.

Kodėl nepelnyta?

Todėl.

Šitie, pelnytai, nukeliavo Landynėn, be inteligentų - su Intelligence Service vietoj jų:)


Ša, inteligente!



4 komentarai:

audrius rašė...

Tyligentainiai ir dovanų gauna, kuo pamalonint garbingą didybę... Ko tiligentams reik, tų ir pakaupins, nupieš, atspaus, .... Hai gay ir Vytoldo Aleksandro Vyčiaus feisas būkas, oi, na kaip ten, veidu būkim sotūs... O jau veidų, tai tik galim įsivaizduoti koks pasirinkimas didžiojo teatro dekoracijų sandeliuose...:)

http://m.15min.lt/id/ziniosgyvai/istorija/londone-rastas-seniausias-vytauto-didziojo-portretas-582-424969

Aišku tai kainuoja, bet vip ams pažadėta didelis fondas, tiems kurie atitiks formatą supriešinimo ir apsiformins kurion tai formon.... Janutienė fb sako, kad 200 limonų duos, bet ar čia pinigai, o kur dar apetitas, beto meluoti ir tiesą sakyt, juk skirtingi dalykai, kaip gragarus su dangomis sudėjus lyginti su ramybe ant žemės, ar žmogų su ubagu. Daugiau, daugiau ubagam pinigų ir broškių!:)


Nepabuvęs melagėliu, nebus geras mieščionėlis.... O jei dar fronto žurnalistėliu, tai ir visu lice mieru....

audrius rašė...

O božė xrani ir mūs nusidėjėlius atlaisk, bo nevienovaja ja, tai kompanija patrija su partijom, mes jus mylim darbinykai mūs maži muzykai...

http://www.propatria.lt/2014/05/lietuvos-intelektualai-kviecia.html?m=1

http://www.pegasas.lt/out/3/html/0/dyn_images/1/cdb_vincaskudirka_p1.jpg

audrius rašė...

http://alkas.lt/2014/05/09/isrinktas-antrasis-eurovizijos-finalo-dalyviu-desimtukas-video

Kas pakeitė žodžius?

http://lt.wikipedia.org/wiki/Lietuvos_himnas

Jei negali pakeisti dainos, sutartinės žodžiu, tai keisk gramatikos taisykles ir per aplinkui palenksi tuos nepaklusniuosius panovėj lietuvius. Tamsus tie lietuviai su savo kalba nepatogia, ania? Kaip mes gerbiam ir mylim autorius tautos. Po mirties nuo antkapio raides nudaužom, vėliau kaip nekalti avinėliai pakeičiam tuos žodžius, lyg žmonės akli būtų ar tokie patys avinai. Lietuvis von ožius išvarydavo nuo sodžiaus, jei lemeno ir mekeno ūkyje be naudos, o žmogus ant naudos dirba bendram labui, žemėj ir visų žmogaus mokaus, mogaus galų galios gėrybės gėrėtis. O dabar vietoj gerejimosi aplinka kuriama, gėrimasi aktoriais ir geriama. Koks berasumis gali žmogų pavergti ar apmonyti?

Žmogus apie naudą, žmogaus aplinkos gerovę gėrėtis pačių darbu sukurta, o ponai apie fil harmoniją, saulės ir dvasias sau tik lemena, gramatnumu puikuojas viens prieš kitų, kokie jie mandrūs ir gink die ne darbo jaučiai... Jauti, jau čia?

audrius rašė...

Lieuvos inteligentijos neišdursi, žino ką perka, kur in westuoti lietuvių lėšas.

http://m.delfi.lt/article.php?id=64748367

Aleksandras kulturingas, apsiskutęs, ne taip kaip kaikurie ne broliai:)

http://lt.wikipedia.org/wiki/Jogaila

Romantika, svaigu, .... dar dar duokik...

http://www.trakubaznycia.lt/index.php?id=22

Gal dar anspaudas su kauleliais kur atsiras?:)